Pëllumbi Lartfluturus

image-8488274-Llogo_me_hynesh_edited.jpg


Ballia e Elbasanit

 

Ky pëllumb lartfluturus futet në radhën e familjes ma të shkathët, ky pëllumb i tokës Shqiptare ju jep nder shqiptarve në veqanti Shqiprisë, duke mosë harru çerdhën ku ajë u zhvillua pikrisht në Elbasan.

Me një mjerim të së kaluarës shqiptarët nukë kishin mundësin të levizin lirëshëm, të njohin nga së afërmi rasat e pellumbav të tyre, pernje numër të madhë pëllumbëtarësh nga dy anët e kufirit ësht e pa prekshme mundësia e njohjes e shum rasave tona.

Ballia e Elbasanit në ciklopedin ndër kombëtar nuk arriti te regjistrohet si rasë, Shqipria ngel faqe bllanko duke mosë pasë korrespodent shqiptar të mirren me lamijen e pëllumbëtaris, këte nuk e lejonte rexhimi komunist.

Realiteti në pëllumbëtarin shqiptare ngel në dy anët e kufirit i anashkaluar jo nga pëllumbëtarët, ponga klasa e ngritur intelektuale.

Tani kësaj generate mbi supet e saj i ranë shumë halle: ndrrimi i sistemeve politike, ikje nga mëmdheu,  luftat qe morën shum jeta e në veçanti çlirimin e Kosovës.

Mendoj se ësht ardhur koha e bashkëpunimit në çdo aspekt, në veçanti pëllumbëtarët të organizojn koperim ndërvllazëror, duke pasë parasysh bashkpunimin e timonit vet pëllumbëtarët po gjithmon duke menduar në zgjedhjen e çështjes të kësaj lamije.

Ballia e Elbasanit ësht një fluturake me shkathësi jashtëzakonisht të qëndrushme ne horizontin e hapur  të lartë në qiellë, ësht vitale në shkathëtsin fizike dhe shum e pregaditur në qendrushëmeri e kohëzgjatjes të fluturimeve, shum pak ësht punuar me te, jo në çerdhen e vete, ajo atje ka prestigjin e vet, paramendone në Kosovë nuk ësht e njohur fare apo shum pakë. Pëllumbëtarët e rasave lartfluturuse e sidomos ata të Tiplerav në Kosovë duhen ta koltivojn Ballin duke e trajtu në stërvitjet dhe ushqimin adekuat perkohëzgjatje matë suksesëshme nga 10-14.orë fluturim normal, kohzgjatëja pas trajtimeve adekuate mund ti tejkalojn apo të krahasohen me Tiplerat Anglez.

 
 
 

 

Foto:  Balla e Elbasanit.

Fotografuar në Durrs 2003 nga Sulejman Nuredini.